Velikost balení: 250g
Dostupnost: Skladem
Cena bez DPH: 343 Kč
Cena s DPH: 384 Kč
Máte dotaz na tento produkt?
Informace o dopravě a platbě.
Minimální trvanlivost do 21.11.2025
Z kávového regionu Nueva Segovia, upražená light roast .Na jazyku se rozplyne kompozice karamelu, lískových oříšků a hořké čokolády. Chcete taky? Nikaragujská, světle pražená, arabika vás omámí dokonalou harmonií. Ovocných tónů v ní moc nehledejte, patří k těm kávám, které jsou sladké, měkké a elegantní.
Nikaragua SHB EP Maragogype – zrnková káva světle pražená je skutečně výjimečná. Velmi snadno v ní rozpoznáte elegantní tóny karamelu, hořké čokolády a lískových oříšků. Protože jde o kávu light roast, působí sladce, vyváženě a bohatě. Nejlépe vynikne připravená na filtru, otestovat ale můžete i pákový kávovar.
Nikaragua je 12. největším exportérem kávy planety a vyváží více než 90 procent své produkce. Když se na tyto údaje podíváme z jiné strany, zjistíme, že nikaragujská káva tvoří na světovém trhu pouhá 1,4 procenta. To už tak hodně není. Nicméně o kvalitě a popularitě kávových zrn vypovídají vždy víc než čísla zkušenosti samotných konzumentů. A ti v případě Nikaragua SHB EP Maragogype nešetří komplimenty.
Je všeobecně známo, že kávy Střední Ameriky patří ke sladším, a pokud už se v nich kyselost najde, pak směřuje spíš k nižším tónům meruněk nebo papáji. Mnohem charakterističtější jsou náznaky hořké čokolády, nugátu, karamelu… Bohatou čokoládovostí a mandlovou nasládlostí jsou typická zrna regionu Nueva Segovia. Právě z něj pochází tato káva.
Nueva Segovia se rozkládá na severu Nikaraguy, při hranici s Hondurasem. Tamní zemědělci obhospodařují malé plantáže, průměrná rozloha se udává kolem 3 hektarů. Na aroma a chuti kávy se výrazně podílí jak úrodná vulkanická půda, tak vysoká nadmořská výška a stín, ve kterém kávovníky rostou. Za ojedinělou chutí Nikaragua SHB EP Maragogype však musíme vidět i odrůdu arabiky Bourbon, přesněji její mutaci nazývanou Maragogype (sloní fazole, Elephant Beans). Jde o kultivar, kterému se daří ve vysokých horách a který dává zrno nebývalé velkosti. Daní za odolnost kávovníku a extra velká zrna je poměrně nízká výnosnost keřů. Největších kávových zrn na světě je tedy poměrně malé množství, takže jsou vzácná a velmi ceněná.
Kávovníky se sklízejí ručně, protože rostou v těžko přístupné kopcovité krajině. Velká zrna vyžadují speciální linku, která je zpracuje. Jakmile se plody dostanou do závodu, putují do takzvaných mlýnů, ve kterých jsou zbaveny slupky a části dužiny obalující zrnka. Následně je káva umístěna do kvasných nádob a 24-72 hodin v nich fermentuje. Nakonec přichází na řadu sušení, které zabere 5-7 dní. Ještě před odesláním na trh nechávají farmáři zelenou kávu nějakou dobu odpočívat. Teprve pak ji balí do jutových pytlů a exportují do světa.
Možná vás překvapila zkratka EP v názvu této kávy. Jde o záruku, že zrno prošlo dodatečnou kontrolou kvality pro evropský trh (EP = Evropský přípravek).
Informace pro Vás
Kontakty
Sledujte nás
Přijímáme platby
Políčka označená * jsou povinná. Informace o zpracování osobních údajů.
Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže.
Toto nastavení nelze deaktivovat. Bez nezbytných cookies souborů nelze služby webu smysluplně poskytovat.
Tyto soubory cookies nám umožňují zlepšovat výkon webu, zobrazovat Vám relevantní reklamu na sociálních sítích a dalších reklamních plochách.