Nikaragua SHB EP Maragogype - mletá káva světle pražená

Velikost balení:

Dostupnost: Skladem

Cena bez DPH: 343 Kč

Cena s DPH: 384 Kč

Počet ks:

Popis

NIKARAGUA SHB EP MARAGOGYPE - zrnková káva


Minimální trvanlivost do 21.11.2025

Z kávového regionu Nueva Segovia, upražená light roast .Na jazyku se rozplyne kompozice karamelu, lískových oříšků a hořké čokolády. Chcete taky? Nikaragujská, světle pražená, arabika vás omámí dokonalou harmonií. Ovocných tónů v ní moc nehledejte, patří k těm kávám, které jsou sladké, měkké a elegantní.

Země původu
Země původu:
Nicaragua
Odrůda
Odrůda:
Bourbon
Region
Region:
Nueva Segovia
Nadm. výška
Nadm. výška:
1200m - 1500m
Chuť
Chuť:
Karamel, Lískový oříšek, Hořká čokoláda
Zpracování
Zpracování:
Mokré

Složení

Arabica 100%

Crema a chuť kávy

Nikaragua SHB EP Maragogype – zrnková káva světle pražená je skutečně výjimečná. Velmi snadno v ní rozpoznáte elegantní tóny karamelu, hořké čokolády a lískových oříšků. Protože jde o kávu light roast, působí sladce, vyváženě a bohatě. Nejlépe vynikne připravená na filtru, otestovat ale můžete i pákový kávovar.

Původ kávy

Nikaragua je 12. největším exportérem kávy planety a vyváží více než 90 procent své produkce. Když se na tyto údaje podíváme z jiné strany, zjistíme, že nikaragujská káva tvoří na světovém trhu pouhá 1,4 procenta. To už tak hodně není. Nicméně o kvalitě a popularitě kávových zrn vypovídají vždy víc než čísla zkušenosti samotných konzumentů. A ti v případě Nikaragua SHB EP Maragogype nešetří komplimenty.

Je všeobecně známo, že kávy Střední Ameriky patří ke sladším, a pokud už se v nich kyselost najde, pak směřuje spíš k nižším tónům meruněk nebo papáji. Mnohem charakterističtější jsou náznaky hořké čokolády, nugátu, karamelu… Bohatou čokoládovostí a mandlovou nasládlostí jsou typická zrna regionu Nueva Segovia. Právě z něj pochází tato káva.

Nueva Segovia se rozkládá na severu Nikaraguy, při hranici s Hondurasem. Tamní zemědělci obhospodařují malé plantáže, průměrná rozloha se udává kolem 3 hektarů. Na aroma a chuti kávy se výrazně podílí jak úrodná vulkanická půda, tak vysoká nadmořská výška a stín, ve kterém kávovníky rostou. Za ojedinělou chutí Nikaragua SHB EP Maragogype však musíme vidět i odrůdu arabiky Bourbon, přesněji její mutaci nazývanou Maragogype (sloní fazole, Elephant Beans). Jde o kultivar, kterému se daří ve vysokých horách a který dává zrno nebývalé velkosti. Daní za odolnost kávovníku a extra velká zrna je poměrně nízká výnosnost keřů. Největších kávových zrn na světě je tedy poměrně malé množství, takže jsou vzácná a velmi ceněná.

Kávovníky se sklízejí ručně, protože rostou v těžko přístupné kopcovité krajině. Velká zrna vyžadují speciální linku, která je zpracuje. Jakmile se plody dostanou do závodu, putují do takzvaných mlýnů, ve kterých jsou zbaveny slupky a části dužiny obalující zrnka. Následně je káva umístěna do kvasných nádob a 24-72 hodin v nich fermentuje. Nakonec přichází na řadu sušení, které zabere 5-7 dní. Ještě před odesláním na trh nechávají farmáři zelenou kávu nějakou dobu odpočívat. Teprve pak ji balí do jutových pytlů a exportují do světa.

Možná vás překvapila zkratka EP v názvu této kávy. Jde o záruku, že zrno prošlo dodatečnou kontrolou kvality pro evropský trh (EP = Evropský přípravek).


Chuť a aroma

Šetrněji pražená káva nabízí bohatší a komplexnější profil v chuti. Zachovává více originálních nuancí specifických pro region pěstování, včetně ovocných, květinových nebo oříškových tónů.

Zdravotní benefity

Zejména kvalitní káva pražena s ohledem na její ideální profil, může obsahovat vyšší hladiny antioxidantů, jako jsou kyselina chlorogenová a další fenolické sloučeniny. Tyto látky mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Nepřepražená prémiová káva je také šetrnější k žaludku, protože obsahuje méně kyselin, které mohou vyvolávat podráždění.

Šetrnost pro životní prostředí

Plantážní káva je často pěstována s větším ohledem na životní prostředí, s důrazem na udržitelné pěstování a spravedlivý obchod, což může mít pozitivní dopad na pěstitele a jejich komunity.