PU ERH STD.

Velikost balení:

Barva:

Dostupnost: Skladem

Cena bez DPH: 100 Kč

Cena s DPH: 112 Kč

Počet ks:

Popis

PU ERH std.-ManuTea

Minimální trvanlivost do 21.5.2026

Ještě zdravější, než jsme doufali. Pokud vás zajímá, jak vypadal, chutnal a voněl čaj před dvěma tisíci lety, pak si dejte Pu Erh. Samozřejmě vám nenabízíme žádnou archeologickou vykopávku, nýbrž čaj zpracovaný tou nejtradičnější metodou. Tajemná dvojí fermentace dodává Pu Erhu čarovné schopnosti. Ne nadarmo se mu přezdívá čínský penicilin.

Složení

Červený čaj PU ERH STD 100%

Nálev a chuť čaje

Pro Pu Erh je typická zemitá chuť, občas mírně nasládlá. Čím je čaj starší, tím jemněji chutná, ale čím déle se louhuje, tím je hrubší a zemitější. Nálev má velmi tmavou až neprůhlednou barvu. Aroma je čerstvé, svíravé.
Pu Erh se výborně hodí k přípravě ledového čaje.

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 3-5 minut

Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl            

          


Země původu
Země původu:
Čína
Region
Region:
Yunnan
Chuť
Chuť:
Zemitá
Pro děti
Pro děti:
od 12 let
Sběr
Sběr:
Poslední sklizeň
Nadm. výška
Nadm. výška:
1200m - 2000m


Původ čaje

Tento prapředek všech čajů má mimořádně zajímavou historii i výrobní postup. Překvapující je také fakt, že na rozdíl od ostatních čajů, Pu Erh stářím neztrácí na kvalitě. Právě naopak – čím je starší, tím má delikátnější chuť. Název je pravděpodobně odvozen od města, do kterého nosily česačky čaj ke zpracování. Okresní Pchu-er leží v jihozápadní čínské provincii Yunnan. Ta je známa poměrně vysokou nadmořskou výškou a specifickým klima ovlivňovaným monzunovými dešti.

             Snad stejně, nebo dokonce ještě důležitější než oblast pěstování, je jeho způsob. Pu Erh může pocházet z různých forem čajovníků čínských (Camellia sinensis). Za čaj nejnižší třídy je považován ten, který se vyrábí z čajových keřů vypěstovaných ze semen nebo řízků a rostoucích v relativně malých nadmořských výškách.

Sbírá se pupen se 3-4 lístky, starší listy jsou totiž pro vlastnosti Pu Erhu zásadní. Zpracování je většinou stále ruční a zakládá se na takzvané pomalé fermentaci. Pokud to počasí dovolí, jsou listy rozprostřeny na slunci nebo ve větrané místnosti, kde zavadnou. Jestliže prší, využívají farmáři jejich nahřívání. Dalším krokem je „zabití zelené“ – lístky jsou na suché pánvi zahřívány a válcovány. Tím dojde k zastavení aktivity enzymů. Následně se listy mísí, stáčejí a na mírném slunci suší. Takovému čaji se říká Mao Cha. Buď se prodává na trh, nebo dále zpracovává. Navlhčí se, nahrne na hromádky a nechá kvasit. Díky přirozenému působení kmenů Aspergillus, Penicilium a řady kvasinek vyzraje čaj ke skvělé kvalitě. Doba zrání závisí na požadovaném výsledku a čajové zahradě, někde jde o dny, jinde o měsíce či rok. Když je u konce, lístky se protřídí, napaří a slisují. Výsledkem jsou cihličky, koláče, hnízda nebo tabulky. Čaj se označuje jako Shu Pu Erh.

Pu Erh lze na trhu najít pod názvy Pchu er, Pu´er, Pu-Erh.